SEITSEMÄN TUNNIN, PUOLEN VUODEN IKÄVÄN SIPULIKEITTO

Mies palasi kotiin kuuden kuukauden ulkomaankomennukselta. Sen kunniaksi kuorittiin sipulit, tirautettiin viimeiset ikävän kyyneleet ja haudutettiin sipulikeitto. Keitto ei ehtinyt olla kannen alla ihan toista puolikasta vuotta, mutta paljon ei jäänyt puuttumaan. Kotiinpaluuruoka unohtui uuniin seitsemäksi tunniksi.

Vahingossa kaikesta tuli taas paljon parempaa. 

Näitä tarvitaan

  • 2,5 kg tavallista, halpaa keltasipulia
  • 2 tl timjamia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 3 litraa vettä
  • 2 tl suolaa
  • mustapippurihetta muutama kierros myllystä
  • 1 dl shampanjaa, kuohuviinikin kelvannee
  • pala hyvää, vaaleaa maalaisleipää
  • pala vahvaa juustoa

+ iso kannellinen pata ja tilkka öljyä sen voiteluun

Näin se käy

  1. Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Käytä uimalaseja, jos kyynelehdit jo tässä vaiheessa ylenpalttisesti.
  2. Notkista sipulit ja hauduta ne isossa, paksupohjaisessa kattilassa parikymmentä minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja makeita.
  3. Lisää sekaan kuohuviini, timjami, suola ja vesi. Kuumenna keitto kiehuvaksi.
  4. Voitele iso pata öljyllä ja kaada keitto siihen.
  5. Hauduta komeutta uunissa kannen alla 150 asteessa 3 pitkää tuntia + 4 tuntia vahingossa niin että lämpö on jo mennyt itsestään pois päältä. Tilkka lisää vettä extra tuntien haudutuksen aikana saattaa olla tarpeen.
  6. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen. Kuutioi leipäviipaleet ja paahda kuutiot kuivalla pannulla. Raasta juusto. Emmental tai gruyére käy hyvin. Vegaani valitsee juustoksi kasvipohjaisen sulavakäytöksisen asian tilalle, vaikkapa Porlammin Vege Plus -juuston raastettuna.
  7. Lisää paahdetut leipäkuutiot ja juusto keiton pinnalle pataan. Gratinoi keiton pinta uunissa kauniin ruskeaksi, ilman kantta.

 

 

Leave a Reply