PARSAPIIRAKKA & VEGAANISIA TOUKKIA

Kun suurperheen pääsiäispöytään saapuu sekaani, vegaani, glukaani, kalaani ja tukaani (hän söisi mieluiten ainoastaan pähkinöitä), kokkaaminen on helppoa. Kaikki ruoka tehdään pienimmän yhteisen nimittäjän mukaan. Se, joka ronkeloi, syö vähemmän ja kaikki muut taas saavat enemmän.

Gluteenittomat jauhoseokset ovat kalliita ja usein myös pahan makuisia. Siksi jauhot kannattaa sekoittaa luontaisesti gluteenittomista aineksista itse. Samasta vegaanisesta murotaikinasta syntyvät sekä makeat että suolaiset piirakat.

Näitä tarvitaan

POHJA

  • 100 g vegaanista margariinia (kuten sinistä Keijua)
  • 100 g soijarahkaa (kuten Alpro Go On)
  • 3dl gluteiinittomia kaurajauhoja (kuten Myllärin Kaurajauho Gluteeniton )
  • 2dl perunajauhoja
  • Ripaus suolaa, 0,5-1 tl

TÄYTE

  • 1 pieni salottisipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 tl mietoa öljyä (vaikkapa rypsiöljyä)
  • 3 dl Alpo Go On soijarahkaa
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria
  • nippu vihreää parsaa
  • (100 g pakasteherneitä)
  • 1 tl perunajauhoja

PÄÄLLE

  • Paahdettuja pinjansiemeniä

Näin se käy

Nypi margariini, soijarahka, kaurajauho, perunajauho ja suola muruseokseksi. Muotoile käsin tasaiseksi palleroksi. Lisää vettä, jos on tarvis. Aina ei ole.

Aseta taikina leivinpaperin päälle ja kauli tasaiseksi ympyräksi, niin että ympyrä on vähän suurempi kuin alustansa eli piirakkavuoka (Ø26 cm). Aseta ympyrä leivinpapereineen vuoan pohjalle ja muotoile pohjalle käsin reunat.

Esipaista piirakkapohjaa 200-asteessa 10 minuuttia.

Tee täyte. Hienonna sipuli hyvin hienoksi ja purista valkosipuli. Kuullota ne öljyssä, älä ruskista.

Pese sitruuna hyvin ja raaste sen kuori. Purista sitruunasta mehu. Koko sitruunan mehu ei uppoa piirakkaa, lopulle voit keksiä luovasti käyttöä.

Sekoita kulhossa roijarahka, sipulit, sitruunankuoriraaste, sitruunanmehu, mustapippuri ja suola. Tarkista suolaisuus ja maku: kuvittele päässäsi, että parsa viimeistelee sen. Tietysti, jos ei ole koskaan maistanut parsaa, se vaatii enemmän mielikuvitusta.

Huuhtele parsat ja napsaise niistä alin paksu osa pois. Parsa napsahtaa poikki juuri siitä kohtaa mistä pitääkin, kun taivutat sen kummastakin päästä. Jäljellä jääneet palat voi käyttää vaikkapa keittoon myöhemmin. Leikkaa parsat pitkittäin puoliksi ja juuri leikkaamasti puolikkaat vielä puoliksi. Sitten seuraa esteettinen osuus. Pitkien parsojen asetteleminen näyttävästi pyöreään pohjaan on kysymus, johon oikeaa vastausta on yritetty löytää maailman sivu. Jos olisi aikaa, laittaisin hyvin ohueksi leikatut, pitkät parsat spiraalimaiseen muotoon aloittaen piirakan reunoista.

Organisoi parsat oman mieltymyksesi mukaan piirakkapohjan päälle ja heitä sen päälle pakasteherneet. Ne tuovat mukanaan lisäproteiineja ja koska pakasteherneet ovat aliarvostettu elintarvike, niitä on kiva käyttää johonkin. Lusikoi lopuksi parsojen päälle soijarahkasitruunatäyte ja paista piirakkaa uunin alatasolla vielä puolisen tuntia.

Jos unohdit laittaa siemenet mukaan seokseen, paahda ne viimeiseksi ja heitä ne vasta valmiin piirakan päälle. Vaikka hyönteisproteiinin syöminen on jo sallittua, pinjansiemenet toimivat mainiosti korvikkeena, jos witchetty-toukkia ei ole saatavilla. Ne maistuvat kuulemma mantelilta.

Leave a Reply