LÄMMIN KURKKUKEITTO & PAKSUA JUGURTTIA

Ensimmäisen kerran sain lämmintä kurkkukeittoa upseerin tekemänä. Hän tekee ruoat aina täsmälleen reseptin mukaan. Sillä kertaa reseptiin oli eksynyt virhe: mustapippuria neuvottiin laittamaan kaksi ruokalusikallista. Keitto oli ah niin hyvää ja huh suolaista kuin Kuollutmeri.

Tänä kesänä olen innostunut eestiläisestä nykykeittiöstä. Fanitan kovasti Bar Bistroon omistajaa ja kokkia Anni Arroa. Syökää ihmiset Virossa! Astu Sisse -listalta löytyy maan maineikkaimpia, mutta pienissä paikallisissa paikoissa on yllättymisen mahdollisuus. Haapsalun Haapsal Dietrichissä sai esimerkiksi taivaallista ankkaa.

Tilliä käytetään reippaasti, siksi sitä on tässäkin kurkkukeitossa. Sinappi tuo lämpimään keittoon täyteläisyyttä ja potkua. Kasvisversioon lusikoidaan paksua turkkilaista jugurttia ja vegaaniseen versioon soijarahkaa tai vegaanista majoneesiä.

Lämmin kurkkukeitto

2 isoa kurkkua
2 pientä salottisipulia
2 kynttä hyvää valkosipulia
1 – 1,5 litraa hyvää kasvislientä (ilman natriumglutamaattia)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl dijon-sinappia
(1 dl valkoviiniä)
(ripaus suolaa ja mustapippuria)

Päälle
Paksua turkkilaista jugurttia tai vegaanista majoneesiä ja tuoretta tilliä

Hienonna sipuli ja valkosipuli, raasta kurkku. Kuullota sipulit oliiviöljyssä paksupohjaisessa kattilassa notkeiksi. (Lisää valkoviini ja sekoittele viitisen minuuttia). Kaada sekaan kuuma kasvisliemi ja kurkkuraaste, keitä hiljalleen parikymmentä minuuttia. Lisää dijon-sinappi ja soseuta sauvasekoittelemella suurpiirteisesti. Mausta pippurilla ja suolalla, jos tarpeen. Tarjoa paksun jugurtin ja tillin kera.

Leave a Reply