BANAANILEIPÄ NAKUNA

Pieleen mennyt tentti, yöllinen parisuhderiita, kipeä finni keskellä ylähuulta, vuokrankorotuskirje eteisen lattialla. Onneksi banaanileivän tuoksu tuo aavistuksen nurkan takana odottavista paremmista ajoista. Jos leivän riisuu eläimistä, gluteenista ja sokerista, se sopii monenlaiselle epäonnistujalle ja lähes kaikkiin ikäviin tilanteisiin lohduksi. 

Ohjeen äiti on Minimalist Baker.  Skandinaavisen kokin käsissä hänen One Bowl Gluten Free Banan Bread -leivästä syntyi vieläkin minimalistisempi version. Kun on tottunut käyttämään reilun kokoisia amerikkalaisia tai brittiläisiä kuppimittoja, desilitran mitat tuntuvat käsissä vanhoilta markoilta eurojen sijasta. Kansainvälinen kuppikunta tuo keittiön nykyaikaan. 

 

 

 

 

 

 

Nämä tarvitaan

Pieni kulho

  • 3 kypsää, reilun kokoista banaania (mitä enemmän ruskeita pilkkuja kuoressa, sen parempi)
  • (1 rkl vaahterasiirappia)
  • 1 rkl juoksevaksi sulatettua kookosöljyä
  • 1 rkl rouhittuja pellavansiemeniä

Iso kulho

  • 2 kuppia kaurahiutaleita (4,8 dl)
  • 1 kupillinen kaurajauhoa (2,4 dl)
  • 1 kupillinen perunajauhoa (2,4 dl)
  • (1 rkl kookossokeria)
  • 3,5 tl leivinjauhetta
  • 2 tl psylliumia
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl vaniljajauhetta (tai aitoa vaniljasokeria)
  • ¾ tl hienoa merisuolaa
  • 1 vajaa kupillinen kasvimaitoa (2 dl)

Muut

  • 2 kulhoa, iso ja pieni
  • pitkulainen leipävuoka (noin 2l)
  • leivinpaperia
  • puuhaarukka

Näin se käy

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla
  3. Muussaa toisessa kulhossa banaanit mössöksi haarukalla tai sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon sulatettu kookosöljy ja 1 rkl rouhittuja pellavansiemeniä. Jos banaanit eivät ole kovin pilkullisia tai kaipaat makeampaa leipää, sekoita joukkoon myös siirappi. Anna levätä 5-10 minuuttia.
  4. Sekoita tällä välin isommassa kulhossa kaikki muut, kuivat ainekset sekaisin ja lisää joukkoon levännyt banaani-pellavansiemenseos. Lisää lopuksi kasvimaito.
  5. Kaada taikina vuorattuun vuokaan, taputtele taikinan pinta lusikalla tasaiseksi, paista uunin alaosassa 60-75 minuuttia ja nautiskele tuoksusta.

Banaanileipäviipaleiden päälle laitetaan tietenkin banaania, viipaleina, paksun vegaanisen rasvaseoksen päälle.

2 comments / Add your comment below

  1. Hanna says:

    Tosi hyvää oli kiitos, vaikka vähän jouduin soveltaa. Mielestäni ei kaivannut makeutusta…Pääsi reseptikirjaan 🙂

Leave a Reply