RUNEBERGITON TORTTU

Vuodessa on 364 runebergitonta päivää. Ne ansaitsevat ylistyksen.

Runebergittomalla tortulla ei ole mitään tekemistä Johan Ludvigin eikä hänen sukulaistensa kanssa. Kun perheessä jyllää neljä tonia eli gluteeniton, eläimetön, sokeriton ja alkoholiton dieetti, ruoanlaitto on täynnä haasteita. Se ei haittaa, sillä me täällä Tajuttomassa Keittokirjassa olemme sitä mieltä, että mitä vaikeampaa, sen siistimpää! 

Hyvä maku tuli meille yllätyksenä. Aluksi olimme hyvinkin skeptisiä ja luulimme, että ilman neljää tonia mikään ei maistu miltään. VÄÄRIN LUULTU! Lopputulos on tajuttoman hyvä. Imelyyden puuttuminen ei tee leivoksista yhtään vähemmän runollisia. Esimerkiksi Sirpa Kyyrösen Ilmajuuret on hyvä osoitus siitä, että runous ei kaipaa sokeria. 

Taikinassa sokeri päätettiin korvata kahdeksalla kappaleella taateleita. Sen verran niitä oli  kaapissa, emmekä halunneet liukastua banaaninkuoreen.

Entä alkuperäisen runebergintortun hampaiden kiillettä ihanasti kuluttava, narskuva sokerikuorrutus? Valkoinen kippo, joka pitelee sylissään makeaa vadelmahilloa? Sen tilalle emme keksineet muuta kuin kookoskermavaahdon. Näin jälkeenpäin ajateltuna cashewpähkinävaahto olisi ollut tiukempaa tavaraa, mutta sen visuaalinen anti kookoskermaa heikompi. Kaunosieluina me pidämme ulkonäköä arvossa. 

Samasta taikinasta voi loihtia eri versioita eri perheenjäsenille. Sokerihiiret voivat tehdä torttuihinsa perinteisen tomusokerikuorrutuksen ja merirosvot upottaa omansa rommitynnyriin.

 

Näitä tarvitaan

  • 150 g vegaanista margariinia (vaikka sinistä Keijua)
  • 1 dl mantelirouhetta
  • 1.5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (tai oma sekoitus suhteessa ½ kaurajauhoa, ½ perunajauhoa)
  • 1.5 dl gluteenittomia korppujauhoja
  • 8-10 taatelia
  • ¼ tl hienonnettua, aitoa vaniljaa
  • 2 pellavansiemenmunaa (2 rkl pellavansiemeniä, 4 rkl vettä, annetaan asettua 5 minuttia)
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 dl mantelimaitoa
  • (2 tippaa karvasmanteliaromia, ei siis karvasmanteliöljyä, se on melkoista myrkkyä)

Kuorrutus

  • 1 dl kookoskermaa

Vadelma-chiansiemenhillo

  • 200 grammaa pakastevadelmia (ulkolaiset käyvät hyvin, nämä kuitenkin kiehautetaan)
  • 1,5 rkl chiasiemeniä
  • (ruokalusikallinen hunajaa tai agavesiirappia)

Kostutus

  • 1 dl makeuttamatonta omenamehua

+ iso 6 kpl muffinssivuoka, silikonia

 

Näin se käy

Valmista vadelma-chiasiemenhillo. Kiehauta vadelma pienessä kattilassa ilman vettä ja hajota niiden koostumus hilloksi sekoittelemalla haarukalla, noin 5-10 minuuttia. Jäähdytä 10 minuuttia. Sekoita joukkoon chia-siemenet ja hunaja/agavesiirappi, jos haluat enemmän makeutta ja laita hillo jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi.

Vatkaa jääkaapissa viilennyt kookoskerma vatkaimella vaahdoksi. Kaada kookoskermasta neste posis ja vaahdota vain jähmeä osuus. Voit lisätä sekaan pari teelusikallista perunajauhoa, jos koostumus jää löysäksi. Siirrä vaahto jääkaappiin odottamaan.

Liota taateleita kiehautetussa vedessä 10 minuuttia. Survo ne haarukalla mössöksi.

Sekoita kulhossa kaikki kuivat aineet. Lisää lopuksi taatelimössö, pellavansiemenmunat, sulatetettu margariini ja mantelimaito, johon olet sekoittanut mahdollisen karvasmanteliaromin. Kaada vuokiin ja tasoita taikina jokaisessa tasaiseksi. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia uunin keskitasolla.

Anna torttujen jäähtyä ainakin puolisen tuntia ja kumoa ne ulos silikonivuoasta. Leikkaa pulleroinen puoli tasaiseksi. Siitä tulee tortun pohja. Käännä tortut ylösalaisin ja kostuta ne tasaisesti lappamalla päälle omenamehua. Anna imeytyä puolisen tuntia tai yön yli.

Kuorruta tortut länttäämällä vapaalla tyylillä jokaisen päälle kasa kookoskermaa ja vadelmahilloa.

Tältä näyttää alaston vegaaninen, gluteeniton ja sokeriton runebergiton torttu. Alastomalta.

 

Tältä näyttää torttumme lintuperspektiivistä. Lusikan mies sai kastelahjakseen nelisenkymmentä vuotta sitten, jotain käyttöä sillekin on oltava. Tolkun ihminen ei kuitenkaan runebergitontakaan torttua syö lusikalla.

 

Leave a Reply